fbpx

Church Walk

Large Rear Extension, Kitchen, Bathrooms, Landscaping

CHURCH WALK

LARGE REAR EXTENSION, KITCHEN INSTALLATION, BATHROOMS, LANDSCAPING | WORTHING

RECENT UPDATE.

Adding a new SUDS compliant resin driveway.

We’re always happy to be returning to a previous project and especially one that ended up being featured in Sussex life.

This time around the project consisted of removing the existing uneven concrete slab driveway and replacing it with a SUDS compliant driveway. To help keep with the stunning aesthetic of this period property we used a permeable resin which gives the feel of a traditional golden gravel driveway and edged with slate cobbles. To keep the elegant theme running we added rendered piers with York stone pier caps, York stone steps and a mosaic tiled design. To finish we painted the front door a soft pink and sourced and fitted an antique bronze lion door knocker.

SUDS is a Sustainable Urban Drainage System. Most natural ground surfaces, such as grass and soil, are permeable. Built up areas are very different, featuring predominantly tarmac, asphalt and other kinds of paving. These are not permeable, and surface water is unable to infiltrate the ground. The resulting surface runoff can cause a number of issues, including water pollution and flooding. SUDS drainage systems are considered environmentally beneficial, causing minimal or no long term detrimental damage.

MAIN BUILD.

When R.J.Steele building contractors built this large rear extension we finished the outside walls in a matching white render to tie in with the existing house. For the new sash windows we used a design that was sympathetic to the originals and on another aspect used large aluminium bi-fold doors giving great access into the garden. Landscaping included a flower bed and a raised wall that surround a patio area covered with terracotta tiles together with parapet walls hiding a fibreglass flat roof and a lantern spanning the width of the kitchen.

We also installed a water harvesting system that has a 3500 litre tank buried in the garden. This collects rain water off the roof, which would otherwise be wasted, and pumps it back into the house feeding the toilets and washing machines. This hugely reduces water wastage and helps to lower the stress on the local rain water drainage system.

On the inside of the rear extension, internal walls were removed and replaced with structural steel work. Existing floors were lifted, then insulated, and a new plumbed heated flooring system fitted. The full kitchen installation includes finished floors made of oak that were laid in a herringbone pattern spreading over the whole kitchen area. Most features in the room are bespoke and created solely for this job, such as 14” high skirtings, oak shelving with concealed access for the heating manifold, timber cornice for the hallway, and an extractor shroud created to look like a period fire place.

To create an original and rarely seen finish our master craftsmen painstakingly ran the herringbone pattern of the floor up the risers and treads of the oak steps that run up to a small hallway leading to the first of the three newly installed bathrooms. The original house brickwork was exposed and sealed and then framed by clean white plaster. Altogether, the result was an incredible bespoke kitchen with brass fittings and an island big enough for any occasion. We even created an adjoining larder through a refurbished door with etched glass.

We think the library is truly stunning. Our skilled craftsmen handmade a painted bookcase and cupboards with an ingenious concealed compartment. The floor to ceiling bookcase frames solid oak doors offering views through to the kitchen and garden. And what library would be complete without its own bookcase ladder, topped off with a new ceiling rose and chandelier.

The downstairs bathroom has a patterned tiled floor, large skirtings and brick bond tiled walls beneath a dado rail with wall paper above. The room is finished with walnut shelving and wall mounted sanitary ware.

Upstairs, the main bathroom has an exceptional hexagonal tiled black floor, large skirting, brick bond tiled around the bath and wall mounted sanitary ware finished again with walnut shelving. The windows are not original but are beautiful recreations, even the original period stained glass was gently removed and sealed into a double glazed unit.

The upstairs shower room also has a stunning hexagonal tiled floor, but this time in white. Again there are touches of walnut with a vanity unit and cistern surround. A beautiful enclosed shower finishes the room, with pink tiles creating a colourful back drop.

If you have a house extension project like this that you would like a free quotation for please contact us